Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Πόσο αξίζει μία αποστειρωμένη γάζα; Η ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ




Καισαρική. Μια εύκολη λέξη. Μια λέξη που μπορεί να σηματοδοτεί το τέλος πολλών πραγμάτων.

Το τέλος της φυσικής εξέλιξης της εγκυμοσύνης σου.
Το τέλος των ονείρων σου για τον τοκετό που έχεις πλάσει χιλιάδες φορές με τη φαντασία σου, με αποκορύφωμα την ιερή πρώτη στιγμή που θα κρατήσεις το παιδί σου για 1η φορά στην αγκαλιά σου και θα το βάλεις στο στήθος σου.
Το τέλος των ψευδών υποσχέσεων από την πλευρά του γιατρού ότι θα προσπαθήσει για φυσιολογικό τοκετό, ότι θα περιμένει, κτλ.

Το χειρουργείο τελειώνει. Να σου ζήσει το μωράκι. Όλα καλά. Τέλος.

Όλα καλά; Ποια “όλα”;

Η καισαρική είναι μόνο η αρχή. Είναι η αρχή ενός δρόμου που δεν ξέρεις τι σου επιφυλάσσει γιατί ο κίνδυνος δεν τελειώνει με το τελευταίο ράμμα.

Η καισαρική. Η γέννα σου χωρίς εσένα. Επειδή έφτασες την ΠΗΤ ή επειδή “το μωρό είναι μεγάλο”. Ή επειδή η μέρα δεν είναι πολύ βολική για έναν φυσιολογικό τοκετό. Ατυχία.

Η καισαρική είναι παιχνιδάκι. Μόνο που όταν τελικά ανακαλύπτεις πόσο ακριβά πλήρωσες εσύ και το παιδί σου αυτό το παιχνιδάκι (ειδικά αν ήταν άδικο), δεν υπάρχει τρόπος να γυρίσεις πίσω και να κάνεις κάτι διαφορετικό.

Η λίστα με τους κινδύνους της καισαρικής βαριά. Αναλώνεσαι στο να ζυγίζεις τα υπέρ και τα κατά της απόφασης που πήρες. Ή που άφησες να πάρουν άλλοι για σένα. Αν δεν είχες δεχτεί να κάνεις την πρόκληση; Αν είχες πει να περιμένετε να ξεκινήσει ο τοκετός φυσικά; Κι αν από την αρχή είχες διαλέξει κάποιον άλλον γιατρό;

Αν.

Τα αν ποτέ δεν τελειώνουν. Αυξάνονται όσο αυξάνεται η ενημέρωσή σου και η συνειδητοποίηση εκείνης της επιλογής. Όσο συνειδητοποιείς τι έχεις χάσει εσύ και το παιδί σου. Ίσως να απομάκρυναν το μωρό σου, ίσως άργησε ο πρώτος θηλασμός, ίσως χρειάστηκε να νοσηλευτεί. Ίσως οδηγηθείς πάλι σε καισαρική σε επόμενη εγκυμοσύνη.

Η καισαρική συνοδεύεται από μια θλιβερή λίστα πιθανών κινδύνων.

Και από κάποιες θλιβερές βεβαιότητες. Χάνεις τη δυνατότητα να κάνεις το πρώτο ΔΩΡΟ στο παιδί σου. Την προίκα που θα το συνοδεύει σε όλη του τη ζωή. Το μικροβίωμα.

Αντί να έρθει από τον δρόμο που προνόησε η φύση για να προικίσει το παιδί σου με όλα τα καλά βακτήρια της μαμάς, έρχεται από τον αποστειρωμένο δρόμο. Ξυπόλυτο. Στο στόμα του, τη μύτη του, το πεπτικό σου σύστημα, το δέρμα του, δεν φυτεύονται οι φρουροί της σωματικής και ψυχικής του υγείας.

Η καισαρική όμως καταφέρνει να κάνει ζημιά και στη 2η μεγάλη προίκα που κάνει μια μητέρα στο παιδί της: στον θηλασμό. Η αντιβίωση που συνοδεύει την καισαρική σκοτώνει, εκτός από παθογόνα, και καλά βακτήρια. Αλλά...σιγά τώρα. Όλος ο κόσμος παίρνει αντιβίωση. Και τι έγινε;

Αυτό που έγινε είναι ότι η μητέρα, μέσω του θηλασμού, μεταφέρει στο παιδί το δικό της μικροβίωμα. Όταν η κατάσταση του πεπτικού της συστήματος δεν είναι καλή, τότε αυτό έχει αντίκτυπο και στα μικρόβια που μεταφέρει στο παιδί μέσω του γάλακτος.

Να τολμήσω να ρωτήσω σε πόσες από σας έχει μιλήσει κάποιος επαγγελματίας υγείας για τη σημασία της καλής κατάστασης του πεπτικού της μητέρας;

Δυστυχώς την ξέρουμε την απάντηση. Σε καμία. Οι “ειδικοί” φροντίζουν μόνο να σε φορτώνουν με συμπληρώματα χωρίς να έχουν προηγηθεί εξετάσεις.

Γιατί άλλωστε να ασχολούνται οι επαγγελματίες υγείας με την πρόληψη; Το σύστημα υγείας δεν βασίζεται στους υγιείς. Πελάτες του είναι οι ασθενείς.

Η ευθύνη δυστυχώς είναι ατομική. Εξαρτάται από σένα το αν, το πόσο και το πώς θα ψάξεις ένα θέμα υγείας, καθώς και το τι θα κάνεις με την γνώση που θα αποκτήσεις. Η ευθύνη του ψαξίματος είναι μεγάλη. Και αυτός είναι και ένας από τους λόγους που πολλοί την αποφεύγουν.

Ας έχει κάποιος άλλος την ευθύνη αν κάτι δεν πάει καλά με το παιδί τους. Και τι έγινε δηλαδή με μια καισαρική και μια αντιβίωση; Τόσες γυναίκες κάνουν.

Ναι. Τόσες γυναίκες κάνουν. Πολλές άδικα.

Όπως και να' χει, το πεπτικό σύστημα της μητέρας και του παιδιού μειονεκτεί. Και μαζί του, μειονεκτούν τα άλλα 2 συστήματα της αδιαίρετης τριάδας: το ανοσοποιητικό και το νευρικό σύστημα.

Το ποιες επιπτώσεις θα έχει αυτό στην υγεία του παιδιού φαίνεται αργά. Πολύ αργά για να πεις όχι. Τώρα πρέπει να προχωρήσεις, να μάθεις, να κάνεις οτιδήποτε μπορεί να γίνει, έστω και εκ των υστέρων, για να βελτιώσεις την υγεία του παιδιού. Θηλασμός, φυσικά προβιοτικά, διατροφή. Και ένας μεγάλος αγώνας για να κάνει το παιδί ένα βηματάκι. Κι άλλο ένα. Κι άλλο ένα.

Τώρα συνειδητοποιείς ότι εκείνοι οι αριθμοί στις στατιστικές των κινδύνων των καισαρικών, δεν είναι απλά αριθμοί. Έχουν πρόσωπο. Το δικό σου. Του παιδιού σου.

Για τις περιπτώσεις που όντως επιβάλλεται η καισαρική για σοβαρούς ιατρικούς λόγους, σημαντικότερους από τους κινδύνους, μαθαίνεις ότι υπάρχει και κάτι που λέγεται “φυσική καισαρική”.

Όχι γενική αναισθησία, παρουσία του μπαμπά στην καισαρική, άμεση επαφή δέρμα με δέρμα, θηλασμός πάνω στο χειρουργικό τραπέζι μόλις το παιδί βγει από την κοιλιά, καθυστέρηση της κοπής του ομφάλιου λώρου μέχρι να σταματήσει να πάλλεται, μωρό και μαμά συνεχώς μαζί.

Και υπάρχει και μια μαγική, σχεδόν, πρακτική που εξασφαλίζει την μεταφορά του μικροβιώματος της μαμάς στα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική.

Λέγεται vaginal swab και εφαρμόζεται ως εξής: Μια αποστειρωμένη γάζα εισάγεται στονγεννητικό σωλήνα της μαμάς για περίπου 1 ώρα πριν την καισαρική. Σ' αυτό το χρονικό διάστημα, τρισεκατομμύρια βακτήρια περνούν από τη μαμά στη γάζα. Η γάζα αφαιρείται λίγο πριν γεννηθεί το μωρό και τοποθετείται σε ένα αποστειρωμένο δοχείο. Μόλις γεννηθεί το μωρό, περνάνε το σώμα του με τη γάζα κι έτσι το στόμα, η μύτη, το πρόσωπο και το δέρμα του έρχονται σε επαφή με τα καλά βακτήρια της μαμάς.


Οι έρευνες πάνω στη μέθοδο δείχνουν ότι τα παιδιά στα οποία εφαρμόζεται εμφανίζουν παρόμοια βακτήρια με τα παιδιά που γεννιούνται κολπικά και έχουν χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, αλλεργιών, εκζεμάτων, κ.α.

Καισαρική λοιπόν. 1 λέξη. 2 ζωές.

Πόσο κοστίζει μία αποστειρωμένη γάζα;

Και πόσο αξίζει;





Δεν υπάρχουν σχόλια: