Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ (ΚΟΝΑΚΙΟ) ΣΤΑ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΑ - Γιατί επιμένουν οι κλινικές ;







από Don Harkins








Σχεδόν όλα τα κράτη ακολουθούν την οδηγία για χορήγηση βιταμίνης Κ στα νεογέννητα μόλις γεννηθούν. Είναι μια συνθετική λιποδιάλυτη ουσία και η δοσολογία υπερβαίνει τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη κατά 100 φορές.

Μεγάλες δόσεις έχουν συσχετιστεί με καρκίνο παιδικής ηλικίας και λευχαιμία.Μελέτες σε ζώα έχουν συνδυάσει μεγάλες δόσεις της βιταμίνης Κ με διάφορες καταστάσεις όπως αναιμία, ηπατική βλάβη, νεφρική βλάβη και θάνατο.


"Λίγα είναι γνωστά για τον τρόπο μεταβολισμού της. Η μη μεταβολιζόμενη ουσία φαίνεται στη χολή ή τα ούρα. Αυτό είναι σημαντικό γιατί πρόκειται για μια λιποδιάλυτη βιταμίνη η οποία συνεπώς μπορεί να συσσωρευτεί στο σώμα''

Η εταιρεία Μerck (η μάρκα της ένεσης) αναφέρει ότι συνιστάται μια εφάπαξ ενδομυϊκή δόση του AquaMEPHYTON0 ,5 εως 1 mg μέσα σε μια ώρα από τη γέννηση. Οι δυσμενείς αντιδράσεις της βιταμίνης Κ έχουν αφαιρεθεί. Οι συγκεκριμένες ενέσεις φαινομενικά χορηγούνται για την πρόληψη της αιμορραγίας λόγω ανεπάρκειας βιταμίνης Κ (πχ αιμοφιλία) που μπορεί να συμβεί σε 1 ανά 10000 γεννήσεις.''Ο αριθμός αυτός θα ήταν μικρότερος αν είχαν εξαιρεθεί νεογνά υψηλού κινδύνου''

Οι γονείς που θέλουν να αρνηθούν το εμβόλιο πρέπει να το ζητήσουν εγγράφως πριν τη γέννηση. Η άγνοια των γονιών και η μη ενημέρωση τους θεωρείται από τα νοσοκομεία σιωπηρή συγκατάθεση, που τους επιτρέπει να χορηγούν δυνητικά επιβλαβείς δόσεις της συνθετικής βιταμίνης στα νεογέννητα.

Νοσοκόμες απο Αϊντάχο , Όρεγκον και Ουάσινγκτον δήλωσαν ότι η χορήγηση της βιταμίνης Κ είναι θέμα ρουτίνας και γίνονται σύμφωνα με το ομοσπονδιακό πρότυπο. Το κράτος έχει δώσει εντολή να γίνονται σε όλα τα μωρά και όντως πως όσοι γονείς δεν επιθυμούν πρέπει να το δηλώσουν εγγράφως.

Ο δρ Louise Parker ανέφερε στο British Medical Journal πως με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε το γεγονός πως η ένεση της βιταμίνης Κ αυξάνει τον κίνδυνο πρώιμης παιδικής λευχαιμίας.

Η British Journal of Cancer δημοσίευσε ένα άρθρο με τους παράγοντες που σχετίζονται με τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας. Στην έκθεση αναφερόταν ότι η ένεση της βιταμίνης Κ αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες για εμφάνιση καρκίνου παιδικής ηλικίας. Επόμενη μελέτη που δημοσιεύτηκε δυο χρόνια αργότερα , ενίσχυσε τα πορίσματα της πρώτης. Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι τα οφέλη της ένεσης κατά της αιμορραγίας είναι απίθανο να υπερβούν τις πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις ..''

Και οι δυο μελέτες συνιστούν πως η τακτική χορήγησης της βιταμίνης Κ πρέπει να εφαρμόζεται μόνο σε νεογνά υψηλού κινδύνου. Αυτά είναι μωρά των οποίων οι μαμάδες λάμβαναν φάρμακα η αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πρόωρα μωρά και όσα γεννιούνται με καισαρική τομή. Μητέρες που κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έκαναν διατροφή χαμηλή σε βιταμίνη Κ ή χαμηλή σε λιπαρά είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν τα μωρά τους ανεπάρκεια βιταμίνης Κ.

Όσοι γιατροί και επιστήμονες ακολουθούν μια πιο φυσική προσέγγιση στο θέμα συνιστούν στις μητέρες υψηλού κινδύνου να αυξήσουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ,την πρόσληψη βιταμίνης Κ , καταναλώνοντας τροφές όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Έτσι θα λαμβάνουν τη βιταμίνη στη φυσική της μορφή και αν συνεχίσουν και μετά τον τοκετό ,τα παιδιά τους θα τη λάβουν μέσω του θηλασμού.

Στις 17 Απριλίου 1977 ένα από τα πιο αγαπητά ιατρικά περιοδικά του κόσμου το Lancet, δημοσίευσε ''..καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τα υγιή μωρά, σε αντίθεση με τις τρέχουσες πεποιθήσεις , είναι απίθανο να έχουν έλλειψη βιταμίνης Κ...''

21 εκθέσεις που έχουν δημοσιευτεί σε περίοπτα ιατρικά περιοδικά, συμφωνούν ότι η πολιτική που επιβάλλει την ένεση σε όλα τα νεογέννητα, δεν βασίζεται σε έγκυρα επιστημονικά δεδομένα.

Στο VKR αναφέρεται '' πώς θα μπορούσε η φύση να κάνει τέτοιο λάθος και να δώσει σε όλα τα νεογέννητα μόνο ένα απειροελάχιστο κλάσμα από την απαιτούμενη ποσότητα βιταμίνης Κ? Σίγουρα η ανθρώπινη φυλή δεν θα μπορούσε να επιβιώσει έτσι, αν σε όλα τα μωρά που γεννήθηκαν με αυτήν την ανεπάρκεια, κανείς δεν είχε χορηγήσει βιταμίνη κατά τη γέννηση , παρά μόνο τα τελευταία χρόνια.''

Παρά το γεγονός ότι δε φαίνεται να υπάρχει κανένα στοιχείο που να συνδέει την καθολική χορήγηση της ένεσης στα νεογέννητα με την δημόσια υγεία, παρόλα αυτά το ιατρικό κατεστημένο εξακολουθεί να εγκρίνει την κρατική εντολή για χορήγηση βιταμίνης Κ ως πρακτική ρουτίνας.

Το σώμα χρησιμοποιεί πιο εύκολα βιταμίνες και ανόργανα συστατικά που βρίσκονται στα φυτά και λιγότερο εύκολα συνθετικές βιταμίνες και μέταλλα. Η βιταμίνη Κ που χορηγείται από τα νοσοκομεία στα νεογέννητα είναι η συνθετική φυτοναδιόνη. Οι φυσικές μορφές της βιταμίνης Κ που βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα, ιδιαίτερα σε λαχανικά, όπως λάχανο, σπανάκι, μπρόκολο, τα σπαράγγια, τα λαχανάκια Βρυξελλών και χόρτα, ονομάζονται φυλλοκινόνη ή μενακινόνη. Ορισμένα βακτηρίδια στην εντερική οδό παράγουν επίσης μενακινόνες.
Οι ενέσεις που χορηγούνται στα νεογέννητα , οι οποίες παρασκευάστηκαν από τη Merck , Roche και Abbott δεν είναι μόνο συνθετικές αλλά περιέχουν βενζυλικη αλκοόλη ως συντηρητικό.

Το 1989 το PDR έγραψε ότι ''δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν πως η μικρή ποσότητα της βενζυλικής αλκοόλης που περιέχεται στην ένεση, όταν χρησιμοποιείται όπως συνίσταται, συνδέεται με τοξικότητα''



Όμως το Νοέμβριο του 1988 το γαλλικό ιατρικό περιοδικό Dev Pharmacol Ther δημοσίευσε: '' δεν μπορούμε να απαντήσουμε άμεσα στο ζήτημα της ασφάλειας των 'χαμηλών δόσεων' βενζυλικής αλκοόλης σε φάρμακα που χορηγούνται σε νεογνά. Αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει την ανωριμότητα αποτοξίνωσης του βενζοικου οξέως , των πρόωρων νεογνών''.





Μέχρι πρόσφατα η βιταμίνη που κατασκευαζόταν περιείχε υδροχλωτικό οξύ 'για τη ρύθμιση του PH'. Η βιταμίνη της Roche , το ΚΟΝΑΚΙΟΝ, περιέχει συστατικά όπως η φαινόλη (καρολικο οξύ – δηλητηριώδης ουσία απόσταγμα από πίσσα άνθρακα), προπυλενογλυκολη (προέρχεται από το πετρέλαιο και χρησιμοποιείται ως αντιψυκτικό και σε υδραυλικό υγρό φρένων) και οξικό οξύ (στυπτικός αντιμικροβιακός παράγοντας που μπορεί να μειώσει δραστικά την ποσότητα φυσικής βιταμίνης Κ που θα έχει παραχθεί στον πεπτικό σωλήνα).

Όπως αναφέρεται στην PDR και όπως αναγράφουν τα ένθετα της ένεσης των Roche, Merck kai Abbott ''μελέτες καρκινογένεσης, μεταλλαξιγενεσης ή διαταραχής γονιμότητας δεν έχουν διεξαχθεί'' .

Ο σκοπός αυτού του άρθρου είναι να προειδοποιήσει τους υποψήφιους γονείς ότι η άγνοια και η σιωπή τους μεταφράζεται από το νοσοκομείο ως συγκατάθεση τους στο να επιτρέψουν επαγγελματίες υγείας να χρησιμοποιήσουν μια ένεση με υπερβολική δόση συνθετικής ουσίας ,που μπορεί να είναι θανατηφόρα ή τρομερά επιζήμια. Οι ίδιοι οι κατασκευαστές προειδοποιούν ''Σοβαρές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένων των θανατηφόρων, έχουν συμβεί κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά την ενδοφλέβια ένεση της φυτοναδιόνης ακόμα κι όταν έχουν ληφθεί όλες οι προφυλάξεις αραίωσης της βιταμίνης για να αποφευχθεί ταχεία έγχυση..''

Η χρήση μεναδιόνης σε νεογέννητα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.
Διαβάστε τις αντενδείξεις. Γιατί επιμένουν οι κλινικές και δεν υποχρεώνουν την μητέρα σε εξετάσεις για τυχόν έλλειψη της βιταμίνης;


Vitamin K

H βιταμίνη K υπάρχει στη φύση υπό 2 μορφές: ως βιταμίνη K1 (φυτομεναδιόνη ή φυλοκινόνη) που παράγεται από τα φυτά και ως βιταμίνη K2 (μενακινόνη) που συντίθεται από τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου. H βιταμίνη K3 (μεναδιόνη) είναι συνθετικό προϊόν (προβιταμίνη) που μετατρέπεται σε βιταμίνη K στο ήπαρ.

H βιταμίνη K είναι απαραίτητη για τη σύνθεση πολλών παραγόντων της πήξης του αίματος και πρωτεϊνών που σχετίζονται με τη σύνθεση των οστών.

Έλλειψή της μπορεί να παρατηρηθεί σε ανεπαρκή ενδογενή παραγωγή (νεογέννητα, έντερο στείρο μικροβίων, καταστροφή της εντερικής χλωρίδας από χρήση αντιβιοτικών), σε ανεπαρκή απορρόφηση (σύνδρομα δυσαπορρόφησης) και σπανιότατα σε ανεπαρκή πρόσληψη. Συνέπεια της έλλειψης είναι η δημιουργία υποπροθρομβιναιμίας και η εμφάνιση αιμορραγικών εκδηλώσεων. Oι τελευταίες μπορούν να προκληθούν και από φάρμακα (κουμαρινικά αντιπηκτικά, σαλικυλικά) που ανταγωνίζονται τη δράση της ή και μετά από δήγματα ορισμένων όφεων.

Tοξικές επιδράσεις (υπερβιταμίνωση K) από υπέρμετρη χορήγηση βιταμίνης K δεν αναφέρονται.

Στη θεραπευτική χρησιμοποιούνται τα συνθετικά ανάλογα φυτομεναδιόνη (βιταμίνη K1) και μεναδιόνη (βιταμίνη K3), που είναι ουσίες λιποδιαλυτές. Aντιθέτως, η νατριούχος διθειώδης μεναδιόνη, είναι υδροδιαλυτή. H φυτομεναδιόνη έχει ταχύτερη έναρξη δράσης με πιο παρατεταμένη διάρκεια, είναι περισσότερο αποτελεσματική σε υποπροθρομβιναιμία από λήψη αντιπηκτικών από του στόματος και ασφαλέστερη στην υποπροθρομβιναιμία των νεογεννήτων. O έλεγχος της αιμορραγίας μετά τη λήψη αντιπηκτικών επιτυγχάνεται σε 3-6 ώρες, ενώ ο χρόνος προθρομβίνης επανέρχεται στο φυσιολογικό σε 12-14 ώρες. Eντούτοις σε επείγουσες καταστάσεις σοβαρών αιμορραγιών προτιμάται η χορήγηση πρόσφατου πλάσματος. Xρήση μεναδιόνης σε νεογέννητα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.

H υδροδιαλυτή της μορφή χορηγείται και ενδοφλεβίως.

Ενδείξεις:
Aπό το στόμα: υποπροθρομβιναιμία από λήψη αντιβιοτικών ή σαλικυλικών. Παρεντερικώς: υποπροθρομβιναιμία με αιμορραγικές εκδηλώσεις ή σε περιπτώσεις που η από του στόματος λήψη είναι αναποτελεσματική ή ανέφικτη. Bλ. επίσης εισαγωγή.

Αντενδείξεις:
Yπερευαισθησία. Eπίσης χορήγηση μεναδιόνης σε νεογέννητα και κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων της εγκυμοσύνης καθώς και φυτομεναδιόνης ενδοφλεβίως.

Ανεπιθύμητες ενέργειες:
Kεφαλαλγία, κνησμός, αίσθημα καύσου σε ολόκληρο το σώμα, ταχυκαρδία, δύσπνοια, κυάνωση και ενίοτε αλλεργικές αντιδράσεις, ιδιαίτερα μετά από παρεντερική χορήγηση. Mε ενδοφλέβια χορήγηση φυτομεναδιόνης έχουν αναφερθεί θάνατοι. Eπίσης σε χορήγηση μεναδιόνης σε νεογέννητα έχουν περιγραφεί σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες, ακόμα και θάνατοι.

Αλληλεπιδράσεις:
Xολεστυραμίνη, παραφινέλαιο και φάρμακα κατά της παχυσαρκίας (ορλιστάτη) που ελαττώνουν την απορρόφηση του λίπους από τον εντερικό βλεννογόνο μειώνουν την απορρόφησή της.

Προσοχή στη χορήγηση:
Στην κύηση να σταθμίζεται το αναμενόμενο όφελος σε σχέση με τους ενδεχόμενους κινδύνους για το έμβρυο. H βιταμίνη K διέρχεται τον πλακούντα. Σε άτομα με έλλειψη G-6-PD κίνδυνος αιμόλυσης από χορήγηση μεναδιόνης. Yποπροθρομβιναιμία από ηπατική ανεπάρκεια δεν ανταποκρίνεται στη χορήγηση βιταμίνης K.

Δοσολογία:
Yποπροθρομβιναιμία νεογέννητων εφάπαξ 1-2 mg φυτομεναδιόνης ενδομυικώς. Σε υποπροθρομβιναιμία με αιμορραγικές εκδηλώσεις από αντιπηκτικά 2.5-20 mg την ημέρα με παρακολούθηση του χρόνου προθρομβίνης, χωρίς αιμορραγικές εκδηλώσεις 10-20 mg την ημέρα, από το στόμα (μεναδιόνης). H δόση της νατριούχου διθειώδους μεναδιόνης είναι 5-10 mg ενδομυικώς ή πολύ βραδέως ενδοφλεβίως. Συνήθης δόσης της μεναδιόνης από το στόμα 5-10 mg την ημέρα.

Σταθερότητα-Φύλαξη:
Bλ. Bιταμίνη A.

Μορφές-Περιεκτικότητες:
tablets 10 mg - inject. solution 2 mg/0.2 ml-amp, 10 mg/1 ml-amp



Πηγές :
μετάφραση  gunaikakaimama  από vaclib.org
www.ifet.gr



παραπομπές :
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2394315/

Δεν υπάρχουν σχόλια: