Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Ο Χριστόφορος Κολόμβος αναγνωρίζεται ως γενοκτόνος και δεν τιμάται πια!


Για δεκαετίες τώρα έχει πολυσυζητηθεί ο εορτασμός της “Ημέρας του Κολόμβου”. Πολλοί αισθάνονται πως ο Χριστόφορος Κολόμβος είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνος για τον αποδεκατισμό των ιθαγενών της Αμερικής και πως χαρίζοντας του μία ημέρα εορτής απλά μεγεθύνει επιπλέον την πληγή . Με μια προοδευτική κίνηση, μια πόλη στην Οκλαχόμα άλλαξε όλα αυτά.
Το Δημοτικό Συμβούλιο της Anadarko ψήφισε στις 14 Σεπτεμβρίου την αλλαγή της «Ημέρας του Κολόμβου» σε «Ημέρα των αυτοχθόνων πληθυσμών ». »Η ψηφοφορία ήταν ομόφωνη. Από εδώ και στο εξής η πόλη αντί να τιμά τον Κολόμβο θα τιμά τους ιθαγενείς της Αμερικής.
Η ιδέα προήλθε αρχικά από τις τοπικούς Αμερικανούς ιθαγενείς που έπεισαν το Συμβούλιο ότι είναι προσβλητικό για τους Αμερικανούς να τιμούν τον Κολόμβο τον οποίο θεωρούν γενοκτόνο ιμπεριαλιστή . Εφόσον ο πληθυσμός της Οκλαχόμα αποτελείται σε ένα μεγάλο ποσοστό από αυτόχθονες , θεώρησαν πως είναι το κατάλληλο μέρος για να αρχίσει η αλλαγή.

Οι Anadarko δεν είναι οι μόνοι . Ακόμα μερικοί δήμοι στην Οκλαχόμα ακολούθησαν το παράδειγμα τους. Ο δήμαρχος Kyle Eastwood υποστήριξε αυτή την απόφαση. "Είμαστε εδώ το 2015 να διορθώσουμε ένα λάθος του παρελθόντος. Μπορεί να έγινε κάπως αργοπορημένα , αλλά έγινε. Και οδηγούμε την πολιτεία προς αυτήν την κατεύθυνση". 

Για το 2015 η ημέρα των αυτοχθόνων πέφτει στις 12 Οκτωβρίου και οι πολίτες αναμένουν μεγάλη συμμετοχή. Οι εργαζόμενοι θα έχουν ρεπό ως αργία και θα υπογραφεί επισήμως η Διακήρυξη της ημέρας των Αυτοχθόνων Ιθαγενών .

Αν η ιδέα πιάσει , σύντομα η ημέρα του Κολόμβου θα αποτελεί παρελθόν!

Red Dirt Report, KGW

Πηγή : www.newsiosity.com




Δεν υπάρχουν σχόλια: